Pastoreo y vulnerabilidad de la vegetación en la alta montaña mediterránea durante el Holoceno
DOI:
https://doi.org/10.7203/CGUV..14530Resum
Este artículo proporciona una aproximación paleoecológica al fenómeno del pastoreo como agente perturbador del bosque altimontano mediterráneo durante el Holoceno. Se estudia la variación de indicadores palinológicos alo largo de tres secuencias del sureste español, dos de ellas situadas en la Sierra de Segura (Jaén) y una tercera en la Sierra de Gádor (Almería). Los palinomorfos que con más plausibilidad sugieren presión ganadera son las esporas del género de hepáticas Riccia y de la familia de hongos Sordariaceae. Se concluye que las formaciones actualmente dominadas por gramíneas xerofíticas, enebros rastreros, pinos dispersos, arbustos espinosos y especies nitrófilas, representan un escenario más antropogénico que inducido por cambios climáticos.Descàrregues
Descàrregues
Com citar
-
Resum192
-
PDF (Español)56
Número
Secció
Llicència
Els autors i autores cedeixen a la revista Cuadernos de Geografía de la Universitat de València els drets de reproducció en revistes científiques dels textos publicats. Així mateix, permeten a l'equip de CGUV distribuir aquests continguts, a més de fer-ho en el lloc web de CGUV, en totes aquelles bases de dades científiques en què es trobi indexada aquesta, sempre amb l'objectiu d'assegurar una àmplia distribució dels continguts cedits per les persones autores.
Apostant per un ferm compromís amb les polítiques de continguts en obert i intentant garantir la màxima difusió dels treballs publicats, les persones autores mantenen tots els drets de copyright. Podran reproduir i distribuir les seves obres en altres publicacions. No obstant això, es recomana esmentar en el nou text que aquest ha estat prèviament publicat en CGUV, adjuntant una cita completa a aquest.
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari- a una llicència de Creative Commons: Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 4.0 Internacional. La llicència completa es pot consultar a Creative Commons.