A taula amb Pellegrino Artusi i Josep Pla: l’art de fer país a Itàlia i a Catalunya amb el que hem menjat
DOI:
https://doi.org/10.7203/scripta.22.27831Resum
Resum: L’objectiu de l’article és mostrar com l’italià Pellegrino Artusi (Forlimpopoli, 1820-Florència, 1911) i el català Josep Pla (Palafrugell, 1897-Llofriu, 1981) –en uns períodes de transició política, social i cultural als respectius països– aprofitaren la cuina en els llibres La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (1891) i El que hem menjat (1972) per enfortir un sentiment individual i col·lectiu d’arrelament territorial, contribuint a forjar unes idees més cohesionades d’Itàlia i de Catalunya. Es tracta d’una tasca que ambdós dugueren a terme, per una banda, aferrant-se a unes tradicions gastronòmiques que calia recollir i fixar perquè no acabessin esborrades per les xacres de la modernitat i, per l’altra, plasmant un estil amè i una llengua moderna, assequibles per a un públic nombrós, que fossin un model de referència tant a l’àmbit culinari com a la vida quotidiana.
Paraules clau: cuina, receptaris, identitat nacional, Pellegrino Artusi, Josep Pla
Abstract: The purpose of this article is to show how the Italian Pellegrino Artusi (Forlimpopoli, 1820-Florence, 1911) and the Catalan Josep Pla (Palafrugell, 1897-Llofriu, 1981) used the art of cooking in their books La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (1891) and El que hem menjat (1972) to create a stronger sense of belonging and a more consistent idea of Italy and Catalonia in the population of their respective countries during some periods of political, social and cultural transition. On the one hand, they succeeded in doing it by recollecting and fixing a lot of gastronomic traditions to avoid their disappearance. On the other, they forged an enjoyable style and a modern language that reached a larger public and could be employed not only in the culinary field but also in everyday life.
Keywords: cooking, cookery books, national identity, Pellegrino Artusi, Josep Pla
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum540
-
PDF303
Número
Secció
Llicència
Tots els treballs publicats en SCRIPTA. Revista de literatura i cultura medieval i moderna es troben sota una llicència Creative Commons del tipus Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada 4.0.