Lecciones únicas e hipotexto del Catón en romance de Gonzalo García de Santa María: el incunable poético 93*CA
DOI:
https://doi.org/10.7203/scripta.23.28608Resum
Resumen: El trabajo se propone estudiar una selección de glosas poéticas en romance que Gonzalo García de Santa María realizó sobre los Disticha Catonis y que vieron la luz en Zaragoza alrededor de 1493, en la imprenta de Pablo Hurus (93*CA). Siguiendo el método de la collatio subyacente, se demostrará la acción que el hipotexto latino pudo ejercer sobre el texto castellano, para estudiar las relaciones textuales que se establecen entre el modelo y su glosa tanto a nivel sincrónico, en la operación hermenéutica que lleva a cabo el traductor, como a nivel diacrónico, en la compleja estratificación que supone la historia de la transmisión de los Disticha. La reflexión crítica abordará tanto la sección de monóstico de la obra como la de los dísticos propiamente dichos.
Palabras clave: Disticha Catonis, Gonzalo García de Santa María, glosa, traducción, imprenta incunable
Abstract: The aim of this paper is to study a selection of Spanish poetic glosses that Gonzalo García de Santa María made on the Disticha Catonis, published in Zaragoza around 1493, by Pablo Hurus (93*CA). Following the method of the underlying collatio, the action that the Latin hypotext could have exerted on the Castilian text will be demonstrated, in order to study the textual relations established between the model and its gloss both at a synchronic level, in the hermeneutic operation carried out by the translator, and at a diachronic level, in the complex stratification that the history of the transmission of the Disticha implies. Critical reflection will address both the monostic section of the work and the distichs themselves.
Keywords: Disticha Catonis; Gonzalo García de Santa María; gloss; traslation; incunable printing
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum78
-
PDF (Español)53
Número
Secció
Llicència
Tots els documents inclosos a OJS són d'accés lliure i propietat dels seus autors. La revista té dret a la difusió i distribució dels textos amb finalitats acadèmiques. Qualsevol acte de reproducció, comercialització, comunicació pública o transformació total o parcial necessita el consentiment exprés i escrit dels autors o de la direcció de la revista.
L’autor o autora que adrece un treball a la redacció de Scripta perquè siga publicat ha de ser el titular legítim dels drets d’explotació. La legitimació per a la publicació del treball ha d’incloure també les imatges, les taules, els gràfics i altres materials que puguen complementar el text, amb independència de si n’és l’autor o autora.
Copyright: En publicar el treball en la revista, l’autor o autora cedeix a Scripta. Revista de Literatura i Cultura Medieval i Moderna els drets d’explotació (reproducció, distribució i comunicació pública), tant per a l’edició impresa en paper com per a la versió electrònica, que serà accessible mitjançant la xarxa Internet.
Tots els treballs publicats en Caplletra es troben sota una llicència Creative Commons del tipus Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada 4.0.