Prehistòria i ciència ficció en Lexicografia

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.7203/qf.0.26609

Paraules clau:

edició lexicogràfica, reutilització de materials editats, viabilitat econòmica

Resum

Fins a principis del segle XXI, els diccionaris eren, en general, obres de consulta ordenades alfabèticament. Els editors d'aquestes obres lexicogràfiques en paper definíem un projecte en funció d'un pla previ de viabilitat econòmica i procuràvem amortitzar els treballs editorials reutilitzant-los en diversos projectes i evitant incórrer en actes de pirateria. De fet, l'evolució digital ens va fer aprendre que la publicació en paper o en suport digital eren només dues versions finals d'un mateix treball de redacció i d'edició, sempre que s'hagués treballat amb l'eina informàtica adequada.

Tot i això, en pocs anys, els usuaris van canviar els seus hàbits de consulta i van passar a accedir a la informació a internet directament des dels cercadors, sense necessitat de parar en obres de consulta intermèdies.

La missió dels lexicògrafs, per tant, ha canviat de manera radical. Si volem que el nostre treball segueixi sent significatiu per a la societat actual, la nostra responsabilitat social va molt més enllà de tenir cura dels valors ideològics subjacents als nostres treballs. De nosaltres depèn que el desenvolupament d'eines lingüístiques d'IA (intel·ligència artificial) i de PLN (Processament del Llenguatge Natural) estigui en mans d'equips interdisciplinaris que tinguin bons lingüistes entre les seves files, o que quedi a l'arbitri de logaritmes i desenvolupaments tècnics que desestimin que és el llenguatge el que ens constitueix com a éssers humans.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Mª Concepción Maldonado González, Universidad Complutense de Madrid

Profesora Titular Lengua Española Facultad Ciencias de la Información

Descàrregues

Publicades

2023-12-14

Com citar

Maldonado González, M. C. (2023). Prehistòria i ciència ficció en Lexicografia. Quaderns De Filologia - Estudis Lingüístics, 28, 21–36. https://doi.org/10.7203/qf.0.26609
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    620
  • PDF (Español)
    343

Metrics

Articles similars

<< < 1 2 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.