Política d'autoria i contribució

Autoria i CRediT (Rols de col·laboració)
Autoria

L'autoria és la menció de la persona o persones que van contribuir amb la realització d'un estudi. De manera que, s'admet com a autor d'un manuscrit a aquella persona que efectua íntegrament una contribució científica substancial en la preparació de l'estudi (autor únic), o de donar-se el cas, al grup de coautors que van participar significativament en l'article. Conjuntament, són titulars dels corresponents drets de propietat intel·lectual.

La revista recomana seguir els següents criteris per a determinar l'autoria de l'article:

  • Contribucions substancials en la planificació i elaboració, disseny o recol·lecció de dades, anàlisis i interpretació de resultats.
  • Redacció de l'article o revisió argumentativa i crítica de l'article.
  • Aprovació de la versió final de l'article a ser publicat.

Els autors han de cobrir aquests criteris per a ser considerats com a tals. L'autoria de l'article no es justifica per l'obtenció del finançament, recol·lecció de dades, gestió d'aspectes administratius de la investigació o compliment de formats requerits.

En remetre a la revista un article d'autoria grupal s'ha de detallar el llistat dels membres que consideren autors i l'autor corresponsal ha d'indicar la contribució de cada autor en la participació de la investigació, així com la seua ordre. Tots els autors han d'haver participat de manera suficient per a acceptar responsabilitat pública per l'article per a garantir que les preguntes relacionades amb la precisió o integritat de qualsevol part del treball s'investiguen i resolguen de manera adequada.

L'autor ha d'enviar els noms de les persones o institucions que van col·laborar en la investigació, bé siga de manera substancial, només com a assessors o el nom de les entitats que han finançat o subvencionat la investigació. Si l'autor considera que la publicació de l'article poguera generar algun conflicte d'interessos ha de comunicar-li a l'editor de la revista al moment de l'enviament de l'article.

No és rol de l'Equip editorial prendre decisions sobre autoria/contribució.

CRediT (Rols de col·laboració) 

CRediT-Taxonomia de rols de col·laboració acadèmica

La revista considera necessari donar més visibilitat a la forma en què col·labora cada coautor d'un article, amb el propòsit d'explicitar les contribucions individuals, disminuir les disputes entre els autors i facilitar la participació acadèmica. Per a aconseguir aquest objectiu, QUADERNS DE FILOSOFIA s'adhereix a la utilització de CRediT (Contributor Rols Taxonomy) per a indicar en forma sistemàtica el tipus de contribució que va realitzar cada autor en el procés de la investigació, la qual es presenta a continuació:

  1. Conceptualització: idees, formulació o evolució dels objectius i metes generals de la investigació.
  2. Curació de dades: activitats de gestió per a anotar (produir metadades), depurar dades i mantindre les dades de la investigació (inclòs el codi de programari, quan siga necessari per a interpretar les pròpies dades) per al seu ús inicial i la seua posterior reutilització.
  3. Anàlisi formal: aplicació de tècniques estadístiques, matemàtiques, computacionals o altres tècniques formals per a analitzar o sintetitzar dades d'estudi.
  4. Adquisició de fons: adquisició del suport financer per al projecte que condueix a aquesta publicació.
  5. Investigació: dur a terme una investigació i procés d'investigació, realitzant específicament els experiments o la recol·lecció de dades/evidencia.
  6. Metodologia: desenvolupament o disseny de la metodologia; creació de models.
  7. Administració del projecte: responsabilitat de gestió i coordinació de la planificació i execució de l'activitat d'investigació.
  8. Recursos: subministrament de materials d'estudi, materials, recursos informàtics o altres eines d'anàlisis.
  9. Programari: programació, desenvolupament de programari; disseny de programes informàtics; implementació del codi informàtic i dels algorismes de suport; prova dels components de codi existents.
  10. Supervisió: responsabilitat de supervisió i lideratge en la planificació i execució d'activitats d'investigació, incloent-hi la tutoria externa a l'equip central.
  11. Validació: verificació, ja siga com a part de l'activitat o per separat, de la replicabilidad/reproducció general dels resultats/experiments i altres productes de la investigació.
  12. Visualització: preparació, creació o presentació del treball publicat, específicament la visualització/presentació de dades.
  13. Redacció (esborrany original): Preparació, creació o presentació del treball publicat, específicament la redacció de l'esborrany inicial (incloent la traducció substantiva).
  14. Redacció (revisió i edició): reparació, creació i/o presentació del treball publicat pels membres del grup d'investigació original, específicament revisió crítica, comentari o revisió, incloent-hi les etapes prèvies o posteriors a la publicació.

Sent així, tots els autors dels articles de QUADERNS DE FILOSOFIA han de definir, al final del seu manuscrit, a continuació de la llista de referències, les seues contribucions en relació amb la taxonomia predefinida dels 14 rols abans assenyalats, ometent aquells que no corresponguen o no procedisquen, segons el tipus d'article.

L'estructura seria la següent:

Noms i cognoms (autor principal): contribució 1, contribució 2, etc.
Noms i cognoms (coautor): contribució 1, contribució 2, etc.

Exemple:

Johanna Yancari Cova (autor principal): investigació, anàlisi formal, redacció (revisió i edició).

Álvaro Mamani Cárdenas (coautor): investigació, metodologia, redacció (esborrany original).

Laleska Salgado Plans (coautor): investigació, conceptualització, validació, supervisió, redacció (esborrany original).