Continua sent un tret característic del català actual, la dislocació a la dreta? Anàlisi de sis obres teatrals catalanes i de la seva traducció al castellà
DOI:
https://doi.org/10.7203/efit.1.16737Resumen
Aquest article pretén ser una aproximació a l’estat de vitalitat de les dislocacions a la dreta (DD) en la llengua catalana espontània actual, i comparar-ne l’ús amb el castellà. Per això analitzo un corpus textual format per sis obres teatrals catalanes del segle XXI i la traducció corresponent al castellà. Seguint les variables establertes per Villalba (2007) ?categoria i funció gramatical, funció del discurs i distància respecte de l’antecedent? s’identifica un menor nombre de DD; malgrat tot, es troben en pràcticament totes les categories i funcions gramaticals i discursives i en qualsevol distància respecte de l’antecedent. La conservació de l’estructura DD en castellà ha estat escassa: principalment són de caràcter nominal i realitzen, sobretot, funcions de subjecte i complement directe. Moltes DD han estat traduïdes utilitzant recursos alternatius com l’ordre canònic i, en menor mesura, l’omissió de l’element dislocat, el pleonasme, la dislocació a l’esquerra o la creació d’una nova oració alternativa. Aquest fet demostra que la llengua selecciona el recurs que s’adequa més a les necessitats per presentar una informació. El català, tot i seguir utilitzant aquest recurs sintàctic que el singularitza i que contrasta amb una llengua tan propera com el castellà, en va disminuint l’ús.
Paraules clau: dislocació a la dreta; sintaxi; pragmàtica; contrast català-castellà; productivitat.
Descargas
Descargas
Publicado
Cómo citar
-
Resumen395
-
PDF (Català)322
Número
Sección
Licencia
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.
Nuestra revista, al tener un código internacional de identificación en calidad de publicación seriada, poseerá copyright. En consecuencia, pretendemos respetar el derecho que tiene el autor sobre todos y cada uno de los trabajos que publique; ello le permitirá decidir las condiciones de reproducción y distribución de los mismos.