Jurisdicción alfonsina y poblamiento valenciano
DOI:
https://doi.org/10.7203/CGUV..14957Resum
Vísperas del trascendental Decreto de 6 de agosto de 1811, el mapa jurisdiccional del reino de Valencia presentaba como rasgo notorio y genuino la abundante presencia de señoríos alfonsinos, nacidos al amparo del fuero promulgado en las Cortes de 1329 por Alfonso II de Valencia y IV de Aragón. Dicha norma no escapó a la abolición general de 29 de junio de 1707, pero sí fue el único fuero valenciano que volvió a tener formalmente vigencia, restablecido por Real Provisión de 16 de mayo de 1772. Su impronta en la organización administrativa de varias comarcas ha sido extraordinaria; baste señalar que pasan de medio centenar los municipios de la Comunidad Valenciana que deben su origen o afianzamiento al fuero alfonsino, causante en lato grado de estas llamativas constelaciones de diminutos términos que tradicionalmente han gravitado sobre Orihuela, Cocentaina, Denia, Gandía y Játiva, además del interesante y litigioso caso de las aldeas de Morella.Descàrregues
Descàrregues
Com citar
-
Resum226
-
PDF (Español)283
Número
Secció
Llicència
Els autors i autores cedeixen a la revista Cuadernos de Geografía de la Universitat de València els drets de reproducció en revistes científiques dels textos publicats. Així mateix, permeten a l'equip de CGUV distribuir aquests continguts, a més de fer-ho en el lloc web de CGUV, en totes aquelles bases de dades científiques en què es trobi indexada aquesta, sempre amb l'objectiu d'assegurar una àmplia distribució dels continguts cedits per les persones autores.
Apostant per un ferm compromís amb les polítiques de continguts en obert i intentant garantir la màxima difusió dels treballs publicats, les persones autores mantenen tots els drets de copyright. Podran reproduir i distribuir les seves obres en altres publicacions. No obstant això, es recomana esmentar en el nou text que aquest ha estat prèviament publicat en CGUV, adjuntant una cita completa a aquest.
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari- a una llicència de Creative Commons: Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 4.0 Internacional. La llicència completa es pot consultar a Creative Commons.