Avaluació per pars

Magnificat CLM aspira a la màxima excel·lència acadèmica.

El procés de revisió dels articles es realitzarà de manera anònima, mitjançant el sistema “doble cec”: es garanteix el mutu anonimat dels revisors i de l’autor que presenta l’article.

Els articles rebuts seran objecte d'una revisió preliminar per part de l’equip editorial, que comprovarà si l’article s’ajusta als criteris temàtics, i als requisits formals, establerts en les normes de publicació. En cas afirmatiu, l'article serà enviat a una revisió doble cega de pars, a càrrec de dues persones especialistes en l'àrea temàtica de l'article.

Els avaluadors podran:

1. Aprovar la publicació de l'article en la versió enviada.
2. Sol·licitar la introducció de canvis significatius en l’article (cas que demanarà una nova revisió per part dels mateixos avaluadors o d’uns altres).
3. Indicar la conveniència de la seua publicació després de la realització de canvis menors.
4. Rebutjar l'article. En el cas d'una avaluació doblement negativa, el text en qüestió serà retornat a l’autor. En cas de divergència marcada entre les valoracions dels dos revisors, el text serà enviat a un tercer revisor, el criteri del qual, sumat als anteriors, decidirà la seua publicació o no.

Els pars avaluadors seran totalment externs a l'equip editorial, així com a la institució editora, la Universitat de València.

El formulari d'avaluació es pot descarregar ací.

Aquesta és la versió abreviada de la política d'avaluació. Podeu veure la versió completa, inclòs el formulari d'avaluació, dins l'apartat "Procés editorial".

Confidencialitat:

Els originals presentats a Magnificat CLM han de ser tractats amb confidencialitat absoluta, tal com demana el procés científic d'una revista seriosa, en totes les fases del procés editorial, i tant en l'avaluació com en la publicació. Per aquest motiu, a més, s'opta pel sistema de revisió doble cec.

 

Criteris d'acceptació i política d'avaluació

-Criteris per a l'acceptació de manuscrits

Caldrà que els manuscrits que es presenten a Magnificat CLM suposen un significatiu avanç del coneixement, complint amb aquests criteris bàsics de tot article d'investigació:

Originalitat i novetat de resultats, rellevància (l'article ha de ser útil i ha d'avançar el coneixement de la seua àrea), qualitat metodològica que resulte en fiabilitat i validesa científica, i bona presentació: redacció clara i precisa, coherència lògica i bona presentació material.

Prioritat editorial:

A banda les periòdiques monografies, la prioritat editorial de Magnificat CLM és la cronològica: els articles es publicaran per ordre d'acceptació definitiva. L'acceptació definitiva és la que es dóna després de la revisió científica: una vegada que els revisors han donat el vist-i-plau complet a l'original, o bé una vegada lliurat per l'autor l'original corregit d'acord amb les modificacions que els revisors hagen suggerit prèviament.

-Selecció de revisors

Magnificat CLM mantindrà un banc de revisors externs a l'estructura de la revista, amb identificació nominal i institucional, adreça electrònica i àrees d'especialització, quantitat de revisions que se li han sol·licitat, quantitat de revisions que ha lliurat, correcció en la qualitat de les revisions, i compliment de terminis en el lliurament d'informes.

Aquest banc de revisors s'alimentarà dels suggeriments de l'equip editorial, el consell científic, altres revisors, i els propis autors.

En presentar els seus originals, els autors hauran d'especificar si volen suggerir noms de potencials revisors, o indicar quins experts no haurien de participar en la revisió per existència de rivalitats o d'altres conflictes d'interès (vegeu més amunt l'apartat "Conflictes d'interès").

-Responsabilitats i funcions dels revisors

Els revisors són especialistes en els diferents camps coberts per la revista, que ajuden l'equip editorial a jutjar la qualitat dels articles enviats per a publicació. La seua funció és cooperar per mantenir la qualitat dels articles i ajudar els autors amb una crítica constructiva.

En conseqüència, aquestes són les seues responsabilitats i pautes d'actuació:

Competència: el revisor ha d'estar capacitat per a jutjar l'article que se li sotmet. Si no es considera l'apropiat per a aquesta tasca, ha de declinar la revisió, o renunciar-hi al més aviat possible; i, si la revista li ho demana, suggerir un revisor substitut. Les revisions han de ser serioses, els comentaris concrets; les crítiques han d'oferir alternatives i suggeriments específics.

Confidencialitat: el revisor ha d'abstenir-se de comentar amb ningú el treball que jutja, així com d'aprofitar-ne les idees ni dades fins que el text haja estat publicat, ja que mentrestant el contingut és propietat privada de l'autor. En cas que el revisor necessitàs consultar algun particular punt amb un altre expert, hauria, primer de demanar permís a la revista per a la consulta.

Imparcialitat i honestedat: l'obligació del revisor és avaluar l'original abstenint-se de cap mena de prejudici. Per això mateix, el revisor ha de fer saber a la revista si existeix cap mena de conflicte d'interès (vegeu més amunt, apartat "Conflictes d'interès") que puga predisposar la seua opinió sobre el manuscrit que revisa, i autoexcloure's de l'avaluació quan veja que la seua neutralitat podria veure's afectada.

Diligència: el revisor ha d'emetre l'informe ajustant-se al termini indicat per la revista. En cas de no poder complir-lo, ho haurà de notificar a l'equip editorial immediatament, per tal de negociar una breu moratòria o ser substituït per un altre revisor.

-Decisió final

La revista comunicarà als revisors que hi hagen participat, alhora que als autors, l'aparició d'un nou número, on aquells podran comprovar la publicació o no de l'article que han avaluat i valorat, així com saber quins n'eren els autors.

-Intercanvi d'informes als revisors

La revista sols mostrarà a un revisor el text de l'informe de l'altre (sempre de manera anònima), en cas de conflicte marcat. D'altra manera, i tenint present la concreció de les preguntes del formulari d'avaluació, no es veu necessitat de donar a conèixer el treball dels revisors.

-Reconeixement de la labor dels revisors

La revista reconeixerà la benemèrita tasca dels revisors de dues maneres: D'una banda, emetrà certificació de la labor del revisor sempre que aquest en sol·licite, cara a acreditacions, sexennis, etc. De l'altra, en el futur farà pública en el seu web la llista de revisors. Tanmateix, i perquè no es veja compromès el prioritari principi de confidencialitat, aquesta llista només començarà a aparèixer-hi una vegada que la revista haja arribat, almenys, a trenta-cinc articles publicats.

-Avaluació de la qualitat dels revisors

Com s'indica més amunt a l'apartat "Selecció de revisors", dins el banc de revisors externs de la revista, la fitxa de cada un inclou apartats relatius al seguiment de la seua labor, referits a la quantitat de revisions que ha lliurat, correcció en la qualitat de les revisions, i compliment de terminis en el lliurament d'informes. Aquest material és la base de la valoració del treball de cada revisor.

-Queixes o reclamacions dels autors

Els drets de l'autor s'han de subordinar sempre a l'acatament de les normes de la revista Magnificat CLM. Si l'autor té una queixa o reclamació a realitzar, ha de dirigir-la a mclm@uv.es. A partir d'ací, i de manera col·legiada, l'equip editorial considerarà si hi ha base legal en la normativa de la revista per a la dita queixa o reclamació, i contestarà a l'autor a la major brevetat possible: bé indicant-li que no hi ha lloc a la queixa segons les normes, o bé pel contrari anunciant-li les següents passes que l'equip realitzarà per a clarificar el conflicte. Vegeu també més amunt, a "Conflictes d'interès". Pel que fa a la revisió cega, l'àrea on més freqüent pot ser l'aparició de conflicte, cal recordar que, així com el revisor té l'obligació de treballar amb imparcialitat i generar un informe útil i constructiu, també l'autor ha d'estar disposat a acceptar les observacions i suggeriments que se li facen.