Política de supervisió ètica

Principis ètics en la investigació

L'actual insignificància econòmica de les humanitats en el panorama social, fa menys probable que en altres àrees l'aparició de conflictes ètics entre l'objectivitat dels investigadors i l'interès econòmic dels seus patrocinadors, ja que aquests solen ser institucions públiques sense ànim de lucre. Tot i així, l'equip editorial explicita que exigeix dels autors la independència científica respecte dels interessos (econòmics, polítics o d'altra mena) dels seus patrocinadors.

Principis ètics en la publicació

--Frau científic:

Existeix frau científic quan una publicació no és veraç en tot o en part, i resulta producte de l'engany. Representen frau científic: la fabricació de resultats, basada en dades inventades; la falsificació de dades; l'omissió deliberada de fets o dades, i el plagi. Hi ha plagi quan un autor presenta com a propis resultats, idees, o dades creats per altres. Així mateix, quan s'efectua la còpia directa d'un text sense que aquest aparega entre cometes ni se'n cite la font. També quan aquest text aliè apareix com a propi amb unes poques paraules canviades o en paràfrasi, i manca d'agraïment per l'ajuda significativa d'altri.

Mesures a prendre:

Magnificat CLM avisa que no consentirà de cap manera aquesta pràctica delictiva. Si la detecta en el procés editorial, en denegarà immediatament la publicació, i efectuarà una reconvenció a l'autor recordant-li que aquesta és una molt seriosa pràctica delictiva. Si la mena de frau científic és el plagi, el document serà enviat immediatament a l'autèntic autor, perquè aquest prenga les mesures legals apropiades.

Si la revista detecta el frau científic una vegada el treball haja estat publicat, procedirà a afegir, dins el document de l'article en qüestió, una retractació en què denuncie en detall el frau realitzat pel seu autor. Aquesta retractació apareixerà també a la pàgina web de la revista, en l'apartat 'Avisos', i així mateix, seguint les recomanacions de l'ICMJE, en un document de retractació que serà visible al final del sumari del número següent (citant la referència bibliogràfica de l'article conflictiu), on es reproduirà el text que s'haja afegit al mateix article, i que contindrà els següents apartats:

Un títol, que començarà per la paraula "Retractació", i en contindrà també el motiu. Per exemple: "Retractació: falsificació de dades". A continuació s'especificarà en detall el frau comès.

Depenent de la gravetat del frau, Magnificat CLM es reserva el dret de denunciar-lo tant a les instàncies acadèmiques com a les judicials.

--Publicació duplicada

La publicació duplicada, anomenada també publicació redundant, és aquella en què un article o treball coincideix en l'essencial amb un altre ja publicat. En això, Magnificat CLM es regeix pels criteris de l'ICMJE, i per tant, no accepta originals que representarien publicació duplicada. L'autor, per tant, té l'obligació d'avisar a la revista, quan li presenta el seu treball, de qualsevol factor que pogués representar conflicte en aquesta àrea. Si hi hagués algun solapament amb alguna publicació anterior de l'autor, aquest, a més, s'ha d'explicitar en el text del treball que es presenta a Magnificat CLM.

No es consideren publicació duplicada, i per tant poden ser publicats en Magnificat CLM sense conflicte: (a) un treball desenvolupat a partir d'una comunicació oral a congrés (però no si aquesta comunicació ja ha vist la llum com a text imprés); (b) la traducció o adaptació d'un article publicat primer en un altre idioma (però en aquest cas serà imprescindible presentar la conformitat escrita de l'editor de la primera versió). Ara bé, en ambdós casos cal que l'autor en comunique la circumstància a Magnificat CLM quan hi presenta el seu treball, i que la circumstància aparega recollida en el text mateix, com a nota a peu de pàgina per exemple.

Per prevenir la publicació duplicada, la revista exigeix la declaració d'originalitat a l'autor, així com la de no enviament simultani, quan aquest hi sotmet el seu treball. Si s'hi intenta realitzar una publicació redundant sense prèvia notificació, la revista prendrà severes mesures, idèntiques a aquelles enunciades per al cas de frau científic, tant si el cas és detectat en el procés editorial, com si la duplicació s'observa una vegada publicat l'article. En aquest darrer cas, la revista realitzarà una notificació de publicació redundant en les seues pàgines (idèntica en tots els aspectes a la indicada per a cas de frau científic, i figurant en tots els mateixos apartats, però amb el títol "Correcció: publicació duplicada") amb o sense el consentiment de l'autor.

--Autoria

En cas de signatures múltiples d'un article, cal especificar quan algú pot ser considerat autor o coautor d'un treball: ha de ser capaç de responsabilitzar-se públicament del contingut d'un article; capaç d'assenyalar com i per què se n'han realitzat les observacions, i com se n'han establert les conclusions a partir dels resultats; capaç de defensar el seu treball de les crítiques a què puga veure's sotmès. Només pot ser capaç de tot això si ha participat en el disseny de l'estudi, en l'observació i la interpretació de les troballes, i en la redacció de l'article. En cas de múltiples signatures, la direcció de Magnificat CLM pot demanar als coautors que especifiquen quina ha estat l'aportació de cadascun. En qüestions d'autoria, Magnificat CLM es guia per les directrius que estableix l'ICMJE.

Límit al nombre de coautors:

La coautoria múltiple no és freqüent en la majoria d'àrees d'humanitats, per la qual cosa la revista considera que el cas només es presentarà en ocasions molt justificades. Per aquest motiu, no s'estableix d'entrada nombre màxim de coautors – sempre tenint presents les directrius d'autoria justificada de l'apartat anterior.

No obstant això, en el sumari de la revista sols hi podran aparèixer els primers quatre, com a màxim.

Ordre d'autors:

En cas de coautoria, la revista respectarà l'ordre de signatura que hagen decidit els coautors, siga aquest alfabètic, jeràrquic, etc. En aquest sentit, prendrà com a ordre aquell en què apareguen els coautors en la primera pàgina de l'original.

--Responsabilitats i funcions dels revisors d'originals

Els revisors haurien d'explicitar, si s'escau, treballs publicats rellevants que no hagen estat citats a l'original.

--Confidencialitat

Els originals presentats a Magnificat CLM han de ser tractats amb confidencialitat absoluta, tal com demana el procés científic d'una revista seriosa, en totes les fases del procés editorial, i tant en l'avaluació com en la publicació. Per aquest motiu, a més, s'opta pel sistema de revisió doble cec.