Celebracions del poder. Política i premsa a Catalunya a començaments de l'edat moderna

Autors/ores

  • Henry Ettinghausen University of Southampton

DOI:

https://doi.org/10.7203/caplletra.57.6796

Paraules clau:

relacions de successos, història de la premsa, notícies, opinió pública, celebracions del poder, censura, autocensura

Resum

Resum: Aquest article tracta de la primera premsa produïda a Catalunya: és a dir, de les relacions de successos impreses, especialment a Barcelona, que, des de finals del segle XVI, tingueren un paper clau en la creació de l’opinió pública. S’argumenta que aquella primera premsa ha de considerar-se com una celebració, explícita o bé implícita, del poder: del poder reial, del poder eclesiàstic, del poder militar, del poder civil i del poder diví. En particular, la temàtica recollida en les relacions inclou naixements, casaments i exèquies reials; beatificacions, canonitzacions, miracles i martiris; victòries contra enemics musulmans, protestants i (amb la Guerra dels Segadors) espanyols; la lluita contra el crim i el desordre; i l’acceptació de la voluntat de Déu davant desastres de la naturalesa. Mercès a la censura i l’autocensura, a Catalunya, com arreu d’Europa, no s’imprimiren males notícies.

Paraules clau: relacions de successos, història de la premsa, notícies, opinió pública, celebracions del poder, censura, autocensura.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Publicades

01.10.2014

Com citar

Ettinghausen, H. (2014). Celebracions del poder. Política i premsa a Catalunya a començaments de l’edat moderna. Caplletra. Revista Internacional De Filologia, (57), 151–171. https://doi.org/10.7203/caplletra.57.6796
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    470
  • PDF
    188

Número

Secció

ARTICLE MONOGRÀFIC

Metrics

Articles similars

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.