Normes de presentació d’originals

 

I. ARTICLES

REQUISITS PREVIS

Els articles han de ser treballs originals de recerca no publicats amb anterioritat en cap altre mitjà ni en cap altra llengua i que no hagen estat presentats a cap altra publicació.

Si l'estudi o el treball ha rebut finançament per a la realització, cal indicar-ho en el text.

Les autores i autors han d'estar donats d'alta en ORCID i signar el treball amb la versió normalitzada del seu nom que hi hagen registrat.

QÜESTIONS GENERALS

Extensió

Els articles han de tindre una extensió mínima de 15.000 caràcters i màxima de 60.000 (espais i notes inclosos). Només excepcionalment i per acord del Consell de Redacció, hom podrà acceptar articles que ultrapassen l'extensió indicada.

Forma

S'han d'ajustar plenament a aquestes normes de presentació i també a la normativa de la llengua en què estiguen escrits. Altrament, el Comitè de Redacció els podrà rebutjar sense iniciar el procediment d'avaluació o demanar-ne una versió revisada. Igualment, es demana als autors i autores que s'asseguren de la bona redacció del text, com també d'utilitzar un llenguatge igualitari, que no discrimine ni invisibilitze les dones o els homes.

Documents que cal adjuntar

Se n'han d'enviar tres versions en suport informàtic: 1) en Word (.docx) o en format RTF (.rtf); si s'utilitza algun altre processador de textos, caldrà indicar-ho; 2) en format PDF (.pdf); 3) en Word (.docx o .doc) o en format RTF (.rtf), però eliminant les dades d’autoria i afiliació, per tal que es puga usar per al procés d'avaluació; en aquesta versió per a l'avaluació s'han d'evitar els comentaris, les citacions internes i les referències bibliogràfiques que permeten identificar l'autoria de l'article, a fi de garantir-ne l'anonimat.

El text ha d'anar encapçalat amb el títol (tan breu com siga possible; el màxim són 15 paraules).

Abans del cos cal incloure, tant en la llengua de l'article com en anglès, el títol de l'article i també un resum d'una extensió de 750 a 1.000 caràcters (espais inclosos) i les paraules clau (de 4 a 7).

En les versions 1 i 2 cal incloure el nom de l'autor o autora, el seu codi ORCID, la filiació acadèmica i l'adreça electrònica.

NORMES D'EDICIÓ

Divisió dels articles

Segons les necessitats expositives, convindrà dividir l'article en apartats. Els títols dels epígrafs o subepígrafs han d'anar en redona normal, en una línia separada dels paràgrafs precedent i següent. No s'han d'usar més de tres dígits en la numeració dels subepígrafs:

      1. Funcions

         1.1 Funcions proposicionals

             1.1.2 Causals

Referències bibliogràfiques

Les referències bibliogràfiques (tant internes i finals) s'han d’ajustar als criteris generals per a citar amb l'estil de l'American Psychological Association (7a edició).

Proposem, però, una adaptació del model APA que incorpora el nom desplegat de l'autor o autora a fi de visibilitzar les dones en les bibliografies. Aquesta adaptació està contrastada amb l'Associació Americana de Psicologia, que encoratja a adaptar l'estil a les necessitats de cada institució acadèmica.

Referències internes

S’han d’incloure dins del cos de l'article i han de seguir el sistema «autor/a-any-pàgina». L'any i les pàgines han d'aparèixer entre parèntesis, separats per comes i un espai. Quan la referència abaste tota una obra, no cal explicitar-ne les pàgines. Entre l'últim cognom de l'autora o autor citats i l'any de publicació del text a què es fa referència s'ha d'intercalar també una coma:

com s'ha observat (Sanchis Guarner, 1980, p. 144)
com observa Sanchis Guarner (1980, p. 144)
«[…] desparegué plenalment l'article es ja en el segle XIV» (Sanchis Guarner, 1980, 144)

Citacions

Les citacions breus (d'una o dues línies) han d’aparèixer dins del text, entre cometes angulars (« »). Si són més extenses, han d’anar en paràgraf a banda, sense cometes i en Garamond (o, si no, en Times) 10, font normal. Les elisions s’han d'indicar amb tres punts entre claudàtors [...].

Notes

Les notes crítiques, de nombre i extensió reduïts al mínim, han d'aparèixer a peu de pàgina i cal reservar-les per a explicacions o aclariments complementaris de l’autor o autora. Han d’estar compostes en Garamond (o si no, en Times) 10. Les crides a nota cal indicar-les en el cos de l'original en aràbics volats, darrere de la paraula indicada. Si aquesta paraula va seguida d’un signe ortogràfic, les crides han d'anar darrere del signe.

Requisits tipogràfics

El format general del text, a banda de les especificacions indicades per a citacions extenses, ha d'anar en Garamond (o, si no, en Times) 12, sense sagnats ni tabuladors.

La cursiva pot utilitzar-se en títols de publicacions, per a destacar algun terme o diferenciar paraules o frases curtes en una llengua diferent de la de l'article, però no per a les citacions.

Cal usar el guió curt en els casos ortogràficament exigibles i el llarg en funció de parèntesi dintre d'una frase. En aquest cas, si l’incís acaba en punt, cal suprimir el guió de tancament.

Preferentment s'han d'usar les cometes angulars. Quan calguen distincions internes en una citació, s'han d’emprar les cometes d'acord amb la gradació « " ' ' " ».

Elements gràfics

Les taules i figures, en Garamond (o, si no, en Times) 10, han d'anar numerades consecutivament. El títol ha d'anar a la part inferior, separat per un espai, en el cas de les figures, i a la part superior, en el de les taules.

Les imatges s'han de presentar a banda, numerades i amb indicació de la situació dins del text. Les dimensions han de ser, com a mínim, les mateixes que tindrà una vegada publicada. La resolució ha de ser, almenys, de 500 ppp i el format, preferiblement TIFF (sense comprimir) o JPEG.

Referències bibliogràfiques (bibliografia final)

Les referències que apareixen en el text s'han de repetir al final en un apèndix de bibliografia, per ordre alfabètic de primer cognom de l'autor o autora. L'autor o autora es fa responsable de comprovar que totes les referències del text i només aquestes es recullen a la bibliografia final i que s’ajusten a les convencions amb l'estil de l'APA (7a edició).

Caldrà, però, una adaptació del model APA que incorpora el nom desplegat de l'autor o autora a fi de visibilitzar les dones en les bibliografies. Aquesta adaptació està contrastada amb l'Associació Americana de Psicologia, que encoratja a adaptar l'estil a les necessitats de cada institució acadèmica.

Podeu consultar els principals formats, amb exemples reals, a través d'aquest enllaç.

Quan la referència tinga un DOI o una URL, caldrà indicar-ho. En el cas de les URL, cal consignar la data de consulta.

CORRECCIÓ DE PROVES

Una vegada passada l'avaluació externa i tingudes en compte les observacions que se'n puguen derivar, i després de maquetar els articles, Caplletra farà arribar a les autores i autors unes proves perquè les revisen. Aquesta revisió en cap cas no podrà implicar una modificació important del contingut de l'article.

 

II. RESSENYES

REQUISITS PREVIS

Les ressenyes han de ser treballs originals no publicats ni totalment ni parcialment en un altre mitjà ni en una altra llengua.

Es recomana que no siguen purament descriptives i que situen l'obra i l'autor o autora en el marc de l'àmbit de recerca en què s’insereixen.

Les autores i autors han d'estar donats d'alta en ORCID i signar el treball amb la versió normalitzada del seu nom que hi hagen registrat.

QÜESTIONS GENERALS

Extensió 

Han de tindre una extensió màxima de 15.000 caràcters (espais inclosos). Només excepcionalment i per acord del Consell de Redacció, hom podrà acceptar ressenyes que ultrapassen l'extensió indicada.

Forma

S'han d’ajustar completament a aquestes normes de presentació i també a la normativa de la llengua en què estiguen escrites. Altrament, el Comitè de Redacció les podrà rebutjar o demanar-ne una versió revisada. Igualment, es demana als autors i autores que s'asseguren de la bona redacció del text, com també d'utilitzar un llenguatge igualitari, que no discrimine ni invisibilitze les dones o els homes.

Suport informàtic

S'han d'enviar en Word (.docx o .doc) o en format RTF (.rtf). Si s'utilitza algun altre processador de textos, caldrà indicar-ne quin.

NORMES D'EDICIÓ

Fitxa bibliogràfica

El text ha d'anar encapçalat amb la fitxa bibliogràfica del llibre ressenyat: nom de l'autor o autora, seguit del títol (en cursiva), ciutat, editorial, any d’edició, pàgines totals del llibre i ISBN. Així doncs, la fitxa bibliogràfica ha de seguir el model següent:

Joan Fuster, Nosaltres, els valencians, Barcelona, Edicions 62, 1962, 222 p., ISBN: 84-297-1294-1.

Al final del text cal indicar el nom i cognom de qui signa la ressenya, seguit de la institució acadèmica a què pertany, a més de la seua adreça electrònica.

Requisits tipogràfics

El format general del text ha d’anar en Garamond (o, si no, en Times) 12, sense sagnats ni tabuladors. La cursiva podrà utilitzar-se per a títols de publicacions, destacar algun terme o diferenciar paraules o frases curtes en una llengua diferent de la de l'article, però no per a les citacions.

Cal utilizar el guió curt en els casos ortogràficament exigibles i el llarg en funció de parèntesi dins d'una frase. En aquest cas, si l'incís acaba en punt, cal suprimir el guió de tancament. Preferentment s'han d'usar les cometes angulars. Quan calguen distincions internes en una citació, caldrà emprar les cometes d'acord amb la gradació « “  ‘ ’ ” ».

Les citacions breus (una o dues línies) han d'aparèixer dins del text, entre cometes angulars (« »). Si són més extenses, han d'anar en paràgraf a banda, sense cometes i en Garamond (o en Times) 10, format normal. Les elisions s'han d’indicar amb tres punts entre claudàtors [...].

 

III. LLIURAMENT

Com a part del procés d’enviament d'articles, l'autor o autora declara que la seua tramesa compleix tots els requisits que es relacionen a continuació:

  1. Es tracta d'un treball original que no ha estat publicat prèviament en cap altre mitjà ni en cap altra llengua i que tampoc no ha estat presentat a cap altra publicació.
  2. L'autor o autora ha seguit acuradament les normes de presentació d'originals indicades per la revista, inclosa la incorporació a les referències bibliogràfiques finals dels DOI i les URL de les publicacions.
  3. Si l'estudi ha rebut finançament per a la realització, s'ha indicat en el text.
  4. Si l'article inclou qualsevol tipus de material que puga complementar el text (imatges, taules, gràfics, etc.), l'autor o autora declara tenir els permisos d'explotació corresponents i els fa arribar a qui edita.
  5. En cas d'acceptació, l'autor o autora cedeix els drets d’explotació (reproducció, distribució i comunicació pública) del seu treball, tant per a l'edició impresa en paper com per a la versió electrònica, a Caplletra. Revista Internacional de Filologia. Així mateix, autoritza la inclusió del treball en índexs, catàlegs i bases de dades nacionals i internacionals.
  6. L'autor o autora coneix i accepta els principis ètics en investigació i publicació pels quals es regeix Caplletra. Revista Internacional de Filologia

PROPIETAT INTEL·LECTUAL

L'autor o autora que adrece un treball a la redacció de Caplletra perquè siga publicat ha de ser titular legítim dels drets d'explotació. La legitimació per a la publicació del treball ha d'incloure també les imatges, les taules, els gràfics i altres materials que puguen complementar el text, amb independència de si n'és l'autor o autora.

Copyright

Quan publica el treball en la revista, l'autor o autora cedeix a Caplletra. Revista Internacional de Filologia els drets d'explotació (reproducció, distribució i comunicació pública), tant per a l'edició impresa en paper com per a la versió electrònica, que serà accessible mitjançant la xarxa Internet.

Tots els treballs publicats en Caplletra es troben sota una llicència Creative Commons del tipus Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada 4.0.

DIFUSIÓ

Caplletra encoratja les autores i autors a difondre els seus treballs (versió post-print) en pàgines personals, repositoris institucionals i xarxes socials de difusió de la recerca. En aquest sentit, l'equip editorial agraeix que, sempre que siga possible, la difusió es faça mitjançant l'enllaç al treball en la pàgina web de la revista perquè això tinga una repercussió positiva en la lectura, la citació i l’impacte de la publicació.

IDIOMES

La llengua marc de Caplletra és el català. La revista accepta també articles i ressenyes crítiques en espanyol, francès, italià, portuguès i anglès.

A més dels originals en la llengua del text, tots els articles de Caplletra disposen de títol, resum i paraules clau en anglès.

DECLARACIÓ DE PRIVADESA    

Les adreces electròniques i els noms introduïts en Caplletra s'empraran exclusivament per a les finalitats declarades per aquesta revista i no estaran disponibles per a altres propòsits ni persones.