Bones pràctiques en igualtat de gènere
Bones pràctiques en igualtat de gènere.
Quaderns de Filologia: Estudis Literaris es preocupa per aconseguir la igualtat de gènere en totes les seues pràctiques editorials. Per això, la seua activitat en la difusió científica està totalment alineada amb l'Objectiu 5 dels ODS que establix l'ONU: Aconseguir la igualtat entre els gèneres i empoderar a totes les dones i les xiquetes. Així mateix, procura inscriure's, dins del seu àmbit, en els eixos d'actuació dels diversos Plans d'Igualtat de la Universitat de València (actualment, està vigent el IV Pla d'Igualtat).
Les bones pràctiques en igualtat de gènere de Quaderns de Filologia: Estudis Literaris repercutixen en tres àmbits principalment:
- Igualtat en el procés d'edició.
- Igualtat en la investigació.
- Igualtat en la comunicació.
Igualtat en el procés d’edició
Quaderns de Filologia: Estudis Literaris manté una representació paritària de dones i homes en els seus organismes editorials. En l'actualitat, l'Equip Editorial està constituït per dos dones (directora i secretària) i un home (secretari). El Consell de Redacció el componen 13 dones i 11 homes titulars i suplents, i 6 dones i 6 homes com a membres externs.
La revista té en compte també la paritat de gènere en la selecció de les persones que faran l'avaluació dels articles. Almenys un 40 % del total dels avaluadors en cada volum seran dones.
Amb esta mesura, es complix l'Objectiu 5.5. dels ODS: «Assegurar la participació plena i efectiva de les dones i la igualtat d'oportunitats de lideratge a tots els nivells decisoris en la vida política, econòmica i pública».
Igualtat en la investigació
La revista Quaderns de Filologia: Estudis Literaris recomana als seus autors i autores que incorporen la variable sexe/gènere en la mesura que la seua investigació ho permeta i que les conclusions tinguen en compte els resultats obtinguts en aplicar esta variable.
Igualtat en la comunicació
Quaderns de Filologia: Estudis Literaris promulga el llenguatge no discriminatori per qüestió de sexe o gènere en totes les seues comunicacions: articles publicats, comunicacions internes entre autores/autors i editors/editores, textos públics en la seua pàgina web... Amb això, es pretén complir amb l'Objectiu 5.1. dels ODS, «Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i les xiquetes a tot el món», concretament, en els aspectes relacionats amb la discriminació i la violència verbal.
Amb aquest objectiu, té en compte les orientacions generals de l’ONU per a l'ús d'un llenguatge inclusiu quant al gènere i les recomanacions referent a això dels Plans d'Igualtat de la Universitat de València. L'Equip Editorial proposa a tots els seus autors/autores i editores/editors que consulten les guies publicades per la Universitat de València per a aconseguir un llenguatge igualitari, i seguisquen les seues recomanacions en els seus treballs i altres comunicacions en el marc de la revista:
- Quilis Merín, Mercedes, Montañez Mesas, Marta Pilar, Albelda Marco, Marta i Carcelén Guerrero, Andrea (LINGUALITARIAS) (2024) Guia d'igualtat en el llenguatge (coordinació de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València y del Vicerrectorat d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives). Publicacions de la Universitat de València (adscrit al III Pla d’Igualtat UV, 2019-2022).
- Cuenca, Maria Josep, Quilis Merín, Mercedes i Albelda Marco, Marta (2012). Guia d’ús per a un llenguatge igualitari (col·labora Antonio Briz). Tecnolingüística, S. L. (adscrit al I Pla d’Igualtat UV, 2009-2012).
Per a les recomanacions de llenguatge igualitari en castellà i anglés, pot consultar-se aquesta mateixa pàgina en les llengües corresponents.