Lectura fàcil per a nouvinguts: una possible eina per a l’ensenyament del català com a L2
DOI:
https://doi.org/10.7203/efit.1.16748Resumen
Llegir és una habilitat que permet compartir idees, pensaments i experiències. L’accés a la lectura és una necessitat social i un dret reconegut en diversos textos legals nacionals i internacionals, entre d’altres, les Directrius per a generar informació de lectura fàcil. Amb l’objectiu que una gran part de la població puga accedir-hi, l’Associació de Lectura Fàcil (ALF) ha impulsat durant més d’una dècada iniciatives perquè es publiquen documents i llibres de lectura fàcil (Mayol i Salvador, 2012).
Els materials de lectura fàcil (LF) s’adrecen a persones amb dificultats lectores que poden ser permanents
(discapacitats psíquiques i físiques, senilitat...) o transitòries (immigració, incorporació tardana a la lectura,
escolarització deficient...). El context intercultural actual urgeix de metodologies i materials que faciliten el procés d’ensenyament i d’aprenentatge del català com a segona llengua i, en aquest sentit, es poden fer servir materials de LF que s’adeqüen a les necessitats educatives de l’alumnat nouvingut.
En l’article presentem la revisió de publicacions que tracten sobre LF, sobretot els estudis publicats per entitats, com ara l’ALF o la Universitat de Barcelona, que treballen amb materials de LF i en fan difusió. En aquest context conceptual es planteja la possibilitat d’aprofitar els materials per a facilitar la lectura en català a aquest tipus d’alumnat.
Paraules clau: lectura fàcil; multilingüisme; ensenyament i aprenentatge de L2; diversitat; educació intercultural.
Descargas
Descargas
Publicado
Cómo citar
-
Resumen386
-
PDF (Català)1104
Número
Sección
Licencia
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.
Nuestra revista, al tener un código internacional de identificación en calidad de publicación seriada, poseerá copyright. En consecuencia, pretendemos respetar el derecho que tiene el autor sobre todos y cada uno de los trabajos que publique; ello le permitirá decidir las condiciones de reproducción y distribución de los mismos.