Ciència i moral. En els orígens de la maternitat totalitzant

Autors/ores

  • Mònica Bolufer Departament d’Història Moderna, Universitat de València

DOI:

https://doi.org/10.7203/metode.76.2067

Paraules clau:

maternitat, família moderna, discurs mèdic, història de la ciència

Resum

En la construcció i difusió com a model normatiu d’una imatge de la maternitat entesa com  a vocació totalitzant, tasca exclusiva, destí natural i plena realització de les dones, el discurs científic, i de manera molt especial, el mèdic, ha exercit un paper clau. Explorarem els orígens d’aquest model en els textos mèdics divulgatius i la literatura de ficció del segle XVIII.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Mònica Bolufer, Departament d’Història Moderna, Universitat de València

Professor in Early Modern History, University of Valencia (Spain) .  

Referències

Badinter, E., 1991. ¿Existe el instinto maternal?: historia del amor maternal, siglos xvii al xx. Paidós. Barcelona.

Badinter, E., 2011. La mujer y la madre. La Esfera de los Libros. Madrid.

Bolufer, M., 1992. «Actitudes y discursos sobre la maternidad en la España del siglo xviii: la cuestión de la lactancia». Historia Social, 14: 3-22.

Bolufer, M., 1999. «Cos femení, cos social. Apunts d’historiografia sobre els sabers mèdics i la construcció cultural d’identitats sexuades (segles xvi-xix)». Afers, 33/34: 309-328.

Bolufer, M., 2000. «“Ciencia de la salud” y “ciencia de las costumbres”: higienismo y educación en el siglo xviii». Áreas. Revista de Ciencias Sociales, 20: 25-50.

Bolufer, M., 2008. «Formas de ser madre: los modelos de maternidad y sus transformaciones (ss. xvi-xviii)». In Méndez, J. (ed.). Maternidad, familia y trabajo. De la invisibilidad histórica de las mujeres a la igualdad contemporánea. Fundación Sánchez Albornoz. Ávila.

Bolufer, M., 2010. «Madres, maternidades: nuevas miradas desde la historiografia». In Franco, G. (ed.). Debates sobre la maternidad desde una perspectivas histórica (siglos xvi-xx). Icaria. Barcelona.

Knibiehler, Y., 2001. Historia de las madres y de la maternidad en Occidente. Nuevas Claves. Buenos Aires.

Knibiehler, Y. and C. Fouquet, 1981. Histoire des mères. Du Moyen Âge à nos jours. Montalba. Paris.

Laqueur, T., 1994. La construcción del sexo. Cuerpo y género de los griegos a Freud. Cátedra-Universitat de València. Madrid.

Lozano estivalis, M., 2007. La maternidad en escena: mujeres, reproducción y representación cultural. Prensas Universitarias. Zaragoza.

Lozano estivalis, M. (coord.), 2009. «Tot sobre la mare: maternitats, entre la ciència i la consciència», Mètode. Revista de difusió de la investigació de la Universitat de València, 62: 44-105.

MacLean, I., 1983. The Renaissance Notion of Woman: A Study in the Fortunes of Scholasticism and Medical Science in European Intellectual Life. Cambridge University Press. Cambridge.

Tubert, S. (ed.), 1996. Figuras de la madre. Cátedra-Universitat de València. Madrid.

Publicades

2013-04-14

Com citar

Bolufer, M. (2013). Ciència i moral. En els orígens de la maternitat totalitzant. Metode Science Studies Jornal, (3). https://doi.org/10.7203/metode.76.2067
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    879
  • PDF
    332
  • PDF
    124
  • PDF (Español)
    310

Número

Secció

Dones i ciència: Les claus de la igualtat

Metrics

Articles similars

> >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.