Les petjades dels sabers femenins a l’alta cuina. Un procés latent de desplaçament i apropiació

Autores/as

  • Ainoa González Mancomunitat de Serveis Socials de la Marina Alta

DOI:

https://doi.org/10.7203/acs.45.28996

Palabras clave:

alta cuina, savoir-faire, genealogies femenines, antropologia de l’alimentació

Resumen

L’alta cuina i els sabers culinaris dels xefs són elements cada vegada més valorats en la nostra societat. En aquest àmbit la cuina es presenta allunyada del seu sentit domèstic, i pren uns trets concrets: es tracta d’un espai masculinitzat, de distinció, prestigi i reconeixement entre iguals, un espai de professionalitat i d’oci, l’accés al qual i el seu consum són limitats. El saber culinari de la haute cuisine es presenta com a coneixement expert i, aparentment, allunyat del savoir-faire de les dones a les llars. L’estudi, a través d’una metodologia qualitativa, rastreja les fonts, el bagatge i la forma de transmissió dels sabers culinaris dels xefs de l’alta cuina de la Marina Alta (País Valencià). L’anàlisi evidència l’existència de genealogies culinàries domèstiques-femenines sota el pertret dels xefs, així com un procés d’apropiació i desplaçament de sabers domèstics, on queden relegats a un segon pla, invisibilitzats i, en alguns casos, reconeguts de forma simbòlica.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

Albertos, N. (2009). Saberes no reconocidos: de la invisibilidad a la universalidad. Emakunde, (76), 36-39. Recuperat el 10 de març de 2018, de: http://www.emakunde.euskadi. eus/sensibilizacion/-/informacion/revistaemakunde/  

 

Alonso, S. (1998). Transmisión y aprendizaje de las prácticas alimentarias en la comarca del Priorat. En Alimentación y Cultura. Actas del Congreso Internacional, 1998, Volumen I, Museo Nacional de Antropología, España (pp. 563-577). Huesca: La Val de Onsera.  

 

Amorós, C. (1987). Espacio de los iguales, espacio de las idénticas. Notas sobre poder y principio de individuación, Arbor: Ciencia, pensamiento y cultura, (1), pp. 113-128.  

 

Cabré, M. i Ortiz T. (2001) (eds.). Sanadoras, matronas y médicas en Europa. Siglos XIIXX. Barcelona: Icaria. 

 

Carrasco, S. (1992). Antropologia i alimentació. Una proposta per a l’estudi de la cultura alimentaria. Barcelona: Servei de Publicacions de la Universidad Autónoma de Barcelona.  

 

Chamoux, M. (1987). Nahuas de Huau-chinango. Transformación en una comunidad campesina. México: Ini-cemca.  

 

Chef (2018). Diccionario Laurosse Cocina. Recuperat de: https://laroussecocina. mx/palabra/?s=chef&post_ type=palabra&vista=diccionario  

 

Contreras, J. i Gracia, M. (2005). Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas. Barcelona: Ariel. 

 

 Del Valle, Teresa (1997). Andamios para una nueva ciudad. Lecturas desde la antropología. Madrid: Cátedra.  

 

Gónzalez, I. (1998). La dimensión social de la alimentación: consideraciones metodológicas. Isabel González Turmo. En Alimentación y Cultura. Actas del Congreso Internacional, 1998, Volumen I, Museo Nacional de Antropología, España (pp. 245-257). Huesca: La Val de Onsera.  

 

Goody, J. (1992), Cocina ‘cuisine’ y clase. Estudio de sociología comparada. Barcelona: Gedisa.  

 

Gracia, M. (1996). Paradojas de la alimentación contemporánea. Barcelona: Icaria. -Meah, A. (2013). Gender. En Jackson, P. i Conanx group. Food Words (pp. 88-94). London: Bloomsbury Academic.  

 

Meah, A. (2013). Kitchens. En Jackson, P. i Conanx group. Food Words (pp. 110-115). London: Bloomsbury Academic.  

 

Murillo, S. (1996). El mito de la vida privada: de la entrega al tiempo propio. Madrid: Siglo XXI.  

 

Pareja, A. I Zarraga, K. (2009). Tareas, profesiones y oficios infravalorados. Emakunde, (76), 14- 17. Recuperat el 10 de març de 2018, de: http:// www.emakunde.euskadi.eus/sensibilizacion/-/ informacion/revista-emakunde/  

 

Rigol, A. (2003). Saberes de mujeres: la legitimación del conocimiento masculino. Cultura de los Cuidados Revista de Enfermería y Humanidades, (14), 21-26. Recuperat el 14 de febrer de 2018, de: http://dx.doi.org/10.14198/ cuid.2003.14.04  

 

Solsona, N. (2003). El saber científico de las mujeres. Madrid: Talasa.  

 

Solsona, N. (2009). La química de la cocina, una reflexión para saber que sabemos.. Emakunde, (76), 30-33. Recuperat el 10 de març de 2018, de: http://www.emakunde.euskadi. eus/sensibilizacion/-/informacion/revistaemakunde/ 

Descargas

Publicado

2024-06-11

Cómo citar

González, A. (2024). Les petjades dels sabers femenins a l’alta cuina. Un procés latent de desplaçament i apropiació. Arxius De Ciències Socials, (45). https://doi.org/10.7203/acs.45.28996
Metrics
Vistas/Descargas
  • Resumen
    34
  • PDF
    8

Número

Sección

Monográfico

Métrica

Artículos similares

También puede Iniciar una búsqueda de similitud avanzada para este artículo.