Carolina Coronado en “Un libro sin letras”, entre el desprecio y la autoafirmación
DOI:
https://doi.org/10.7203/qf-elit.v17i0.3441Paraules clau:
romanticisme espanyol, fi de segle, dona, seudònim, mercat editorialResum
Carolina Coronado és una de les escriptores indiscutibles del cànonromàntic. Al llarg de la seva producció lluita per legitimar la seva activitat artística i ens mostra la problemàtica relació entre escriptora i públic, una relació carregada de prejudicis que neguen el jo públic de la dona escriptora. Si en una sèrie d'articles manifesta una total vocació literària i reivindica la seva posició de pionera, serà a l'altura de 1904 quan, amb un to entre el desengany i la inventiva, ironitzi sobre el poder del mercat editorial i les seves estratègies per aprofitar-se dels beneficis de la ploma femenina. És així com en “Un llibre sense lletres” mitjançant un joc *ficcional en el qual el pseudònim utilitzat per l'autora
es converteix en personatge i s'apropia del nom propi de l'escriptora,
sembla posar tancament a unes reivindicacions que al llarg del segle han servit per obrir un buit a la dona escriptora, però sobre la qual segueix pesant l'estigma d'una literatura menor. Un text conflictiu que a més ens il·lustra dels canvis operats en el camp literari en l'últim terç del segle XIX, quan escriure pansa a ser més un ofici que una vocació, alguna cosa inconcebible per qui sempre va somiar amb el seu merescut espai en el club masculí dels notables.
Descàrregues
Com citar
-
Resum337
Número
Secció
Llicència
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.
Tots els documents inclosos a OJS són d'accés lliure i propietat dels seus autors i/o institucions editores, i per tant, qualsevol acte de reproducció, comercialització, comunicació pública o transformació total o parcial necessita el consentiment exprés i escrit d'aquests.
________
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).