La Revolución olvidada: aspectos lingüísticos de una pérdida y recuperación. Reflexiones sobre un ensayo de Lucio Russo
DOI:
https://doi.org/10.7203/qfilologia.17.3372Paraules clau:
Ciència hel·lenística, llenguatge científic, revolució científica, història de la ciència, història de la tecnologiaResum
Aquest article proposa algunes reflexions sobre la dimensió lingüística del coneixement científic, a partir de la lectura de l'assaig estimulant de Lucio Russo "“La rivoluzione dimenticata”, quasi desconegut a Espanya, malgrat el seu ja llarg recorregut editorial i les recensions en varios països, tant en revistes de ciència i història com de filosofia i cultura clàssica. La tesi que l'assaig planteja és que aquesta singularitat que coneixem com a ciència moderna no va succeir per primera vegada en la història amb Copèrnic, Galileu, Kepler o Newton als segles XVI i XVII, sinó que es va originar entre els segles IV a II a. de C., a Alexandria i altres ciutats orientals.
El desenvolupament científic i tecnològic hel·lenístic, no sempre reconegut per la historiografia, és exposat exhaustivament per Russo, replantejant la visió d'aquest període en la seva relació amb la revolució científica, més similar al procés d'aparició i desenvolupament de l'humanisme del que estem acostumats a pensar. Russo concedeix especial atenció a les distorsions sofertes per la ciència hel·lenística en la seva transmissió i, com a revers de la moneda, a la dificultat de reconstrucció d'aquestes idees a partir de les fonts clàssiques, en un esforç d'apropiació que contribueix decisivament a configurar una identitat de fons entre “antics” i “moderns”. Sota aquesta perspectiva, el coneixement científic s'entrelluca més fràgil del que l'enlluernador progrés tecnològic deixa suposar, i es planteja de forma apressant el problema de la responsabilitat d'educadors i divulgadors.
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum293
-
PDF (Español)191
Número
Secció
Llicència
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.
Tots els documents inclosos a OJS són d'accés lliure i propietat dels seus autors i/o institucions editores, i per tant, qualsevol acte de reproducció, comercialització, comunicació pública o transformació total o parcial necessita el consentiment exprés i escrit d'aquests.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).