Número 34, publicació Gener 2025
Sol·licitud de contribucions
El contrast de llengües: una eina al servei de la reflexió gramatical
Número 34, publicació Gener 2025
Editores convidades:
Carme Durán Rivas, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Alícia Martí-Climent, Universitat de València (UV)
INTRODUCCIÓ
La revista Research in Education and Learning Innovation Archives (REALIA) convida el professorat i personal investigador en Didàctica de les Llengües (L1, L2, LE) a presentar articles inèdits per al monogràfic: El contrast de llengües: una eina al servei de la reflexió gramatical, número 34 (Enero 2025).
La societat multilingüe i multicultural en què vivim ens obliga a atendre a les aules i fora d’elles la diversitat lingüística. El context multilingüe de l’escola i el caràcter plurilingüe de l’alumnat determina que la majoria dels sistemes escolars europeus aposten per una formació bilingüe o plurilingüe. L’enfocament lingüístic integrat constitueix un principi bàsic en l’ensenyament per construir una societat multilingüe.
Els actuals currículums competencials plantegen situacions d’aprenentatge que permeten els estudiants aprendre a través d’experiències educatives significatives basades en la seua realitat, en què posen en joc tècniques i destreses diverses per a resoldre problemes, reptes i desafiaments, i en les quals el treball en equip, l’autonomia i la reflexió formen part del procés d’ensenyament-aprenentatge.
El repte actual de l’educació és aconseguir un ensenyament de les llengües (pròpies i estrangeres) que promoga la reflexió sobre l’ús i la transferència lingüística per desenvolupar la competència multilingüe de l’alumnat, per a la qual cosa s’hi necessiten coneixements gramaticals que puguen ser usats de forma conscient i autònoma pels estudiants i procediments metodològics que permeten als docents abordar aquests coneixements a l’aula. És a dir, resulta fonamental saber llengües i saber gestionar-les. Aquest és el repte que pretenem abordar en aquest monogràfic.
OBJECTIU
Aquest monogràfic té com a objectiu reunir investigacions recents que indaguen sobre l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües mitjançant la reflexió gramatical generada a partir del contrast entre les diferents llengües objecte d’estudi. Pretén implicar acadèmics, professionals i investigadors de tots els nivells educatius per compartir i intercanviar les seues conclusions de recerca i d’aquesta manera explorar el potencial del contrast de llengües en l’ensenyament per tal de fer emergir la reflexió sobre l’ús i el funcionament dels sistemes lingüístics.
Estem especialment interessats en noves investigacions sobre l’ensenyament de la gramàtica des de la reflexió i el contrast de llengües, amb mètodes innovadors que puguen ser replicats o aplicats per altres investigadors i professors per a la transferència de coneixement.
TEMÀTIQUES RECOMANADES
Des d’aquesta perspectiva se sotmetran a consideració els articles relacionats amb les temàtiques següents:
- El tractament integrat de llengües
- L’ensenyament de la gramàtica des d’una perspectiva interlingüística
- La reflexió interlingüística en l’ensenyament de L1, L2 i LE
- La transferència lingüística
- La reflexió sobre les llengües en el currículum
- L’ús i la reflexió sobre les llengües a l’aula
- La reflexió metalingüística des de diverses llengües
- Pràctiques docents plurilingües
- Les creences del professorat sobre l’ensenyament de la gramàtica
- La formació del professorat en contextos plurilingües
- Les eines digitals al servei de la reflexió interlingüística
Procediment de presentació
L’article pot estar escrit en anglès, espanyol o català. S’ha d’enviar a través de la web https://www.uv.es/realia (Cal donar-se d’alta en la plataforma d’edició de REALIA per poder enviar el manuscrit). Tots els enviaments seguiran un procés d’avaluació d’experts amb revisió per parells cega i externa. S’hi recomana seguir les pautes per als autors que es poden trobar en la web de la revista.
Dates importants
- Data d'inici per a enviar articles: 01/02/2023.
- Data límit per a l'enviament d'articles: 01/05/2024
- Preselecció d’articles i revisió editorial:
- Publicació del número monogràfic: Gener de 2025